در هفتههای گذشته درخواستهای اخذ مجوز از اماکن نیروی انتظامی برای برگزاری کنسرتها در کشور از تهیه کنندهها و کنسرتگذاران حوزه موسیقی، بیجواب مانده و باز هم همچون سال گذشته در همین ایام، برگزاری کنسرت در تهران و شهرستانها در هالهای از ابهام قرار دارد.
به گزارش «موسیقی ما»، طی روزهای گذشته بسیاری از برنامه گذاران و تهیه کنندههای کنسرت در کشور درتماسهای جداگانه با این رسانه خواستار انعکاس صحبتها و تصمیمات جدید مسئولین انتظامی و فرهنگی کشور در جهت ممانعت از برگزاری کنسرتها شدهاند و موارد مختلفی را عنوان نمودهاند که به زعم آنها اصلیترین دلایل مهر ممنوعیت به برگزاری کنسرتها در این مقطع زمانی است.
خبرنگار «موسیقی ما» در گزارشی میدانی به پیگیری این اتفاق پرداخته و سعی کرده این موضوع را، که همه ساله در این ایام همه جامعه موسیقی و هنر کشور درگیر می شوند را پیگیری نماید.
* روایت اول: زهر چشم
این مهمترین و جدیترین روایت موضوع «ممانعت از برگزاری کنسرت» درکشور است و ظاهرا تا حد زیادی نیز به واقعیت نزدیک است. ماجرا هم از این قرار است که حدود سه ماه پیش، از تمام چهرهها و هنرمندان و شرکتهای موسیقی طی صحبتهایی شفاهی از سوی مسئولین فرهنگی کشور، خواسته شده که با سایتهای انتشار تک قطعات موسیقی که در خارج از کشور فعالیت میکند، همکاری نداشته باشند و پس از قطع همکاری با آنها، دیگر هیچ لینکی از سایت مذکور در صفحات شخصی این خوانندهها به اشتراک گذاشته نشود.
از خوانندهها خواسته شده که به هر شیوهای، مسئولین این سایت را مجاب نمایند که آثارشان را از صفحه مربوط به آنها حذف نمایند. بنیامین بهادری، علی عبدالمالکی و چند چهره دیگر در روزها و هفتههای گذشته اقدام به این کار کردند و با درخواستهای رسمی و بعضا به صورت قانونی مسئولین این سایتها را مجاب به حذف آثارشان نمودند.
گویا لیستی از خوانندههای که با این سایت همکاری داشته اند در اختیار مسئولین و مجریان رسمی نهادهای زیر مجموعه قرار گرفته است و به مرور و برای زهر چشم گرفتن از برخی چهرهها، این موضوع به مرحله عملیاتی شدن نیز رسیده است.این روایت حتی به تائید برخی مسئولین رسمی در کشور نیز رسید و خبرنگار «موسیقی ما» توانست جزئیات بیشتری در این باره را در گفتگوهایی به دست آورد.
در محافل خصوص صحبت از نامهای میشود که نیروی انتظامی با ارشاد زده است که تا روشن شدن وضعیت این سایتها امکان فعالیت از برخی خواننده ها گرفته در بخشی از نامهای که به موجب آن مفاهیم اصلی پاراگراف بالا ذکر شده است، از هنرمندان داخلی خواسته شده برای انتشار آثارشان در رسانههای معبر و رسمی داخلی اقدام نمایند. در بندهایی از این نامه که برخی جزئیاتش در اختیار «موسیقی ما» قرار گرفته است آمده:
«خوراک فرهنگی دادن به رسانههای معاند خارج از کشور که در پشت پرده فعالیتهای هنریشان، مقاصدی غیر هنری و منفعت طلبیهای مالی و سوء استفادههای رسانهای پنهان شده از سوی چهرههای داخلی، مغایر با قوانین جمهوری اسلامی است و از هنرمندان داخلی از این پس دعوت به عمل میآید که فعالیتهایشان را از طریق مجاری رسمی که در چهارچوب قوانین کشور فعالیت میکنند، ارائه نمایند.»
در این بین «محمدرضا کارچی» (دبیر انجمن خوانندگان موسیقی پاپ) ضمن تائید این خبر و وجود این نامه از پیگیری انجمن برای برطرف کردن این سوء تفاهمها خبر داد. وی همچنین اظهار نظر در این باره را به روزهای آینده موکول کرد و اینکه تلاشهایی برای رفع ابهامهای این موضوع در دست اقدام است و کارشناسان حوزه رسانه این انجمن در حال بررسی موضوع هستند.
مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد اما در روزهای گذشته در گفتوگوهایی پراکنده با خبرگزاریهای رسمی کشور با تکذیب همه این مشکلات، پائین بودن استاندارهای سالنها را دلیل اصلی عدم دریافت برخی مجوزها دانسته بود و گفته بود: «از سوی ما هیچ محدودیتی برای برگزاری کنسرتهای موسیقی بعد از ماه محرم و صفر وجود ندارد و این مجوزها طبق روال اداری خود، صادر میشوند اما درباره مشکل برخی هنرمندان با اداره اماکن باید از مسئولان اداره اماکن در این زمینه جویا شد. تاکنون هیچ یک از هنرمندان برای برطرف شدن چنین مشکلی با اداره اماکن، به ما مراجعه نکرده و هیچ شکایتی از سوی هنرمندان در این زمینه نداشتهایم. با این حال اگر برخی هنرمندان با چنین مشکلی برای برگزاری کنسرت از سوی اداره اماکن مواجه شدهاند، میتوانند این موضوع را به مرکز موسیقی گزارش کنند تا ما هم برای رفع آن پیگیری کنیم. ما تلاش میکنیم که در جهت استاندارد سازی سالنهای موسیقی حرکت کنیم و گاهی برخی وقفهها در برگزاری این کنسرتها به دلیل بالا رفتن سطح استاندارد سالنها و تجهیز شدن آنهاست که آگاهی از این موضوع از سوی روابط عمومی سالنها و مرکز موسیقی قابل پیگیری است.»
این در حالی ست که در ابتدای آغاز موج عدم اعطای مجوزها پیروزارجمند در گفتگو با خبرنگار «موسیقی ما» اعتقاد داشت: «طبق قوانین رسمی کشور همکاری چهرههای داخلی با شبکهها و سایتها و رسانههای خارج از کشور تخطی از مقررات است و هنرمندان باید تابع مقررات باشند. البته هیچ نامهای مبنی بر ممنوعالکاری خواننده یا هنرمندی دراین خصوص به دست ما نرسیده است. خود هنرمندان این موضوع را رعایت می کنند و وارد این همکاری ها با سایت های خارجی و غیر رسمی نخواهند شد.»
* روایت دوم: چه کسی حق دارد؟
روایت دوم ممانعت از برگزاری کنسرتها در کشور ماجرای جالبی دارد. یکی از تهیه کنندههای حوزه موسیقی در کشور در این باره میگوید: «ماجرا به نوعی جدال و اختلاف میان ارشاد و اماکن تبدیل شده است. ظاهرا نامهای از سوی مسئولین اماکن نیروی انتظامی به مسئولین ارشد موسیقی و هنر در کشور ارسال شده و در آن سطح فرهنگی کنسرتهای برگزار شده و مجوزهای صادر شده «دور از شرایط فرهنگی جامعه» و «مصداق بارز هنجارهای غربی و مغایر با ارزشهای جامعه» عنوان شده است و از مسئولین ذیصلاح خواسته شده هر چه زودتر تصمیمات جدید را ارائه دهند. اما جواب این نامه ازسوی مسئولین ارشاد اینگونه بوده که مسئولین اماکن نیروی انتظامی تنها مسئولیت نظارت بر امنیت برگزاری این برنامه را دارند و شرایط و حدود اظهار نظر درباره بحثهای فرهنگی از حدود وظایف این مجموعه خارج است.»
اینکه این نامه و جواب آن اصلا وجود داشته یا تنها شایعه است هنوز مشخص نیست. اما هر چه که بوده باعث شده تا دو طرف با اظهار نظرهایی در این مورد موضوع را رسانهای کنند تا سرانجام سر میز مذاکرهای بنشینند و شیوهنامهای برای برگزاری کنسرتها تدوین کنند.
* اصل قضیه: اظهارات مسئولین اماکن؟
خبرنگار «موسیقی ما» پس از پیگیریهای فراوان و حتی حضور در اداره اماکن برای گرفتن پاسخی از مسئولین «اماکن نیروی انتظامی»، موفق به دریافت پاسخی مستند و قانع کننده نشد. تنها جوابی که مسئولان این اداره میدهند این است: «درخواست ها در حال بررسی است.»
البته تنها جوابیهای رسمی از سوی روابط عمومی این مرکز در اختیار خبرنگار «موسیقی ما» قرار گرفت که ساعاتی بعد نیز این بیانیه به نقل از «رئیس پلیس امنیت اخلاقی نیروی انتظامی» در سایت رسمی این مرکز «پلیس» منتشر شد. در این بیانیه از قول سرهنگ «محمد مسعود زاهدیان» آمده است:
«در راستای کاهش ناهنجاریها، مشخص شدن ضوابط فرهنگی و فنی سالنهای برگزاری موسیقی زنده، رعایت حقوق شهروندی و عدم تجاوز به حریم افراد در اینگونه برنامه، این شیوه نامه با همکاری معاونت هنری وزارت ارشاد در دست بررسی و تصویب است. این شیوه نامه مشترک، کیفیت برگزاری کنسرتها را مشخص میکند نه اینکه کنسرتی دراستادیومی برگزار شود که ابزار فنی آن فراهم نیست و حقوق شهروندی و ضوابط انتظامی در آن رعایت نمیشود. این شیوه نامه مشترک، روندی مشخص و یکنواخت برای اجرای مقررات و قوانین برگزاری کنسرتها است تا با کمترین مشکل شاهد برگزاری این فعالیت فرهنگی باشیم؛ نظرات ناجا در رابطه با تدوین شیوه نامه به مرکز موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد ارائه شده است و منتظر جمع بندی و ارائه متن نهایی از سوی مرکز مذکور هستیم.»
مدیر کل دفتر موسیقی نیز صبح امروز در گفتوگویی ضمن اشاره به این مشکل توضیح داد: « شیوهنامه برگزاری کنسرتها از طرف دفتر موسیقی نهایی شده و قرار است در روزهای آینده جلسهای را در این خصوص با حضور مقامات پلیس برگزار کنیم تا در نهایت به یک آییننامه مشترک برسیم
در شیوه نامهای که برای برگزاری کنسرتها در حال تنظیم است؛ بنا است تا چگونگی برگزای کنسرتها مشخص شوند. این شیوهنامه بسیاری از مشکلاتی که در گذشته پیرامون برگزاری کنسرتها پدید میآمد را حل خواهد کرد. این آیین نامه برای اولین بار است که نوشته میشود.»
وی افزود: «این شیوهنامه از طرف دفتر موسیقی نهایی شده است و قرار است تا در روزهای آینده جلسهای را در این خصوص با حضور مقامات نیروهای انتظامی و دیگر نهادهای مرتبط با این موضوع برگزار کنیم تا در نهایت به یک شیوهنامه مشترک برسیم.»
ارجمند در خصوص از سرگیری فصل جدید کنسرتها نیز گفت: «امیدواریم این شیوهنامه هر چه سریعتر به نتیجه برسد تا آغاز فصل جدید کنسرتها با این شیوهنامه و آییننامه همراه باشد.»
* آسیبدیدهگان
طبق قوانین مصوب کشور هیچ برنامه موسیقی زندهای در ایام محرم و صفر به دلیل احترام به این ایام سوگواری اجازه برگزاری ندارد. به دلیل محدودیت سالنهای برگزاری کنسرت و وجود تنها یک سالن که در حال حاضر اکثر کنسرتهای پاپ در آن برگزار میشود (سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی)، برنامه گذاران از ماهها قبل زمان کنسرتهایشان را مشخص و با پرداخت هزینههایی سالن مربوطه را اجاره کردهاند. کم بودن زمان مناسب برای فروش بلیت، دغدغه بزرگی ست که این روزها گویا ضرر و زیانهایی را به قشر کنسرتگذار وارد کرده و باعث شده بسیاری از آنها نگران اوضاع کنونی باشند.
* یک زخم کهنه
تصویب آییننامه ای برای برگزاری کنسرتها و شیوهنامه ای برای تعیین سطح کیفی آنها از اقدامات بسیار پسندیدهای است که همیشه و در طول مدیریت همه افراد بر مسند موسیقی کشور صحبت آن وجود داشته است اما گویا مسئولین فعلی ارشاد در حوزه موسیقی این روزها به صورت جدیتری دنبال عملیاتی کردن آن هستند. البته این موضوع و عملی شدن آن گویا به زمان بیشتری نیاز دارد و در این مدت با توجه به نزدیکی جشنواره موسیقی فجر و اجرای چهرههای پاپ در بخش جنبی و ممنوع بودن اجرای کنسرت در سه هفته آخر سال، عملا مدت زمان اندکی برای هنرمندان و کنسرتگزاران این عرصه برای برگزاری کنسرتها تا پایان سال قرار داده است.
باید تا پایان ایام سوگواری اربعین حسینی منتظر ماند. شاید اوضاع فرق کند.
منبع : کافه سینما