شوک مجلس به وزارت ورزش دولت حسن روحانی: سلطانی پَر!

فرشید فتاحی – پچ‌پچ‌های نمایندگان در حین خواندن آرای وزرای پیشنهادی حسن روحانی خبر می‌داد که چهار – پنج وزیر روی لبه مرز هستند. از وزرای پیشنهادی علوم و آموزش و پرورش و نفت گرفته تا وزیر ورزش و جوانان. همه چیز به پایان رسیده بود و روحانی هم دفاع سفت‌وسختی از کابینه‌اش کرد. سلطانی‌فر که در روزهای گذشته مطمئن بود که رای می‌آورد، پشتیبانی همه ورزشی‌ها را هم پشت سرش داشت. از ورزشکاران گرفته تا مدیران فدراسیون‌ها و حتی کسانی مثل کیومرث ‌هاشمی که سابقه سرپرستی فدراسیون فوتبال را در دوران کمیته انتقالی داشت و نماینده دولت نهم و معاون ورزش قهرمانی محمد علی‌آبادی، رییس وقت سازمان تربیت بدنی بود تا مهدی تاج، سرپرست کنونی سازمان لیگ که در دوره انتخابات ریاست جمهوری از محمود احمدی‌نژاد حمایت کرده بود و البته در این انتخابات از حامیان حداد عادل و بعد جلیلی بود، برای رای آوردن سلطانی‌فر وارد عمل شدند. در هر حال حتی گفته می‌شد که تاج در روزهای انتخابات به شدت طرفدار قالیباف شده بود چون شانس او را برای ریاست جمهوری بالا می‌دانست. روحانی که رییس‌جمهور شد بسیاری از مدیران حاضر در ورزش که می‌خواستند در صندلی‌هایشان بمانند خیلی زود رنگ عوض کردند و بنفش شدند و با اینکه به رقیبان روحانی رای داده بودند اما ادعا کردند که به روحانی رای داده‌اند. خروجی حمایت مدیرانی از جنس مهدی تاج از روحانی، همین مساله بود. هر چند بخش ورزشی ستاد روحانی در این روزهای آخر کاهلی کرد و آن‌طور که شنیده شده فائقی و حتی عزیزی خادم که قرار بود در لابی‌های مجلس برای رای آوردن سلطانی‌فر نقش داشته باشند، از کار کردن برای رای آوری سلطانی‌فر کنار کشیدند و فعلا مشخص نیست چرا با کل ماجرا زاویه گرفته‌اند. سلطانی‌فر دل به حمایت رسانه‌ها بست اما این دل بستن کافی به نظر نمی‌رسید. تلاش‌های امثال‌هاشمی و تاج و داورزنی رییس فدراسیون والیبال هم به جایی نرسید تا سلطانی‌فر رای نیاورد. مسلما مهدی تاج و کیومرث‌هاشمی از این مساله بسیار ناراحتند چون جایگاه‌هایشان را در خطر می‌بینند و حالا هم که شایعه سرپرستی داورزنی در وزارت ورزش و جوانان به گوش می‌رسد و از سویی دیگر نام فائزه ‌هاشمی برای سرپرستی وزارت ورزش شنیده شده است. برادر فائزه‌هاشمی، یعنی یاسر‌هاشمی هم برای وزارت ورزش و جوانان مطرح شده و علاوه بر دو وزارتخانه علوم و تحقیقات و فناوری و وزارت آموزش و پرورش، وزارتخانه دیگری که به جوانان ربط دارد، بدون وزیر مانده! معادله کابینه روحانی سه مجهولی است و در این میان، تنها می‌شود منتظر ماند و دید روحانی با این چالش چطور برخورد می‌کند. در این گزارش مفصل می‌خواهیم به کل روند ماجرای پر داده شدن سلطانی‌فر اشاره کنیم. وزیر پیشنهادی ورزش که در روزهای آخر و مانده به رای اعتماد گرفتن، اشتباهاتی را هم مرتکب شد؛ همان ماجرایی که اعلام شد یک دلال فوتبال درکنار سلطانی‌فر در مجلس حضور داشته است. این ماجرا از سوی رسانه‌هایی مطرح شد که طرفدار روحانی هم هستند و جزو حامیان رسانه‌ای سلطانی‌فر به شمار می‌رفتند.
سلطانی‌فر: به شورای شهر تهران می‌روم
جدا از اینکه خبرنگاران دنبال تبریک گفتن به وزرای تایید شده بودند اما به دنبال وزرای رای نگرفته هم بودند. سلطانی‌فر که در تمام لحظات حضورش در مجلس ته لبخندی مثل ته ریشش داشت بازهم می‌خندید. خبرنگاران سیاسی دورش را گرفته بودند و خبری از خبرنگاران ورزشی نبود. خیلی راحت حرف می‌زد: « من به این رای احترام می‌گذارم و به شورای شهر تهران می‌روم. من ضمن شکر از نمایندگان مجلس که این بار سنگین را از دوش او برداشتند اعلام می‌کنم که من ادای تکلیف کردم و با توجه به تجربه‌ای که داشتم آمادگی خود را برای پیوستن به دولت اعلام کردم و از اینکه این بار سنگین از دوش من برداشته شد خدا را شکر می‌کنم و سجده شکر به جا می‌آورم.» از سلطانی‌فر پرسیدند که آیا با دولت یازدهم همکاری‌هایش را ادامه می‌دهد یا نه که سلطانی‌فر نفس عمیقی کشید و گفت: «باید ببینیم که دولت می‌خواهد من همکاری کنم یا نه، ولی ان‌شاءالله به شورای شهر تهران می‌روم و در آنجا حضور خواهم داشت.» خبرنگاران ول کن ماجرا نبودند و از سلطانی‌فر درباره واکنشش می‌پرسیدند که جواب می‌داد: «حق مجلس است که وزرای دولت را انتخاب کنند. نظر نمایندگان برای من قابل احترام است. هر جایی که نظام جمهوری اسلامی صلاح بداند من در آنجا حضور پیدا خواهم کرد و به مردم و نظام خدمت می‌کنم.» اینها را وقتی گفت لبخند روی صورتش یخ زده بود. سرعتش را گرفت و رفت! شاید سلطانی‌فر هم می‌توانست سرنوشتی مثل سرنوشت زنگنه پیدا کند اما در نهایت وزارت ورزش و جوانان بدون وزیر ماند.
گمانه‌زنی‌ها آغاز شده است
همان شب جمعه‌ای روحانی دستور داد تا گزینه‌های سرپرستی وزارت ورزش مشخص شوند البته نام خاصی اعلام نشد اما مطمئنا رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مسعود سلطانی‌فر، سبب شد تا دولت یازدهم برای این وزارتخانه هم مثل دو وزارتخانه آموزش و پرورش و علوم به دنبال سرپرستی جدید باشد. کمیته انتخاب وزیر ورزش در روزهای جمع‌بندی آرای کارشناسی اعضای از میان این جمع به چند گزینه رسیده بود که در نهایت سلطانی‌فر به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی شد و گزینه‌هایی مثل بیژن ذوالفقارنسب، محمد داورزنی بود، محمد دادکان، سعید فائقی، محسن مهرعلیزاده و امیر رضا خادم علاوه بر همه گزینه‌هایی بود که مطرح بودند و همان‌طور که گفته شد نام‌هایی مثل یاسر هاشمی و فائزه ‌هاشمی برای سرپرستی وزارتخانه معرفی شده‌اند و بالطبع برای سرپرست شدن احتیاجی به تایید مجلس ندارند!
نمایندگان مناطق کردنشین علیه سلطانی‌فر
سلطانی‌فر، مدیر رسانه‌ای ستاد روحانی بود و البته در انتخابات ۸۸ در ستاد مهدی کروبی قرار داشت. هر چند نمایندگان مخالف به عضویت وی در ستاد کروبی اشاره‌ای نکردند اما سایه فعالیت وی در ستاد کروبی از مواردی بود که نمایندگان آن را مورد توجه قرار دادند. در هر حال بودند نمایندگان میانه‌رویی که طرفدار روحانی بودند اما در مقام مخالفت با سلطانی‌فر برآمدند. در همین حال نمایندگان اهل سنت مجلس از استان‌های کردستان، آذربایجان غربی، کردستان، گرگان و سیستان و بلوچستان هم برای رای نیاورن سلطانی‌فر تلاش کردند. داستان از این قرار بود که در روزهای قبل از انتخابات و در سفرهایی که روحانی به شهرهای سنی‌نشین کشور داشت، قول‌هایی به نمایندگان اهل سنت داده شده بود که حداقل یکی از وزاری دولت یازدهم اهل سنت باشد. زمانی که بحث وزیر ورزش شدن بیژن ذوالفقار نسب، مربی کرد، سنندجی و اهل سنت مطرح شده بود آنها کمی راضی شده بودند. ذوالفقارنسب که دکترای ورزش را از کشور بلژیک دارد یک فرد ورزشی بود و سوابق ورزشی هم داشت اما گفته می‌شود حضور او در بازی نمادین ۹۸ و ۲۰۱۴ که قرار بود محمود احمدی‌نژاد در آن هم به عنوان بازیکن تیم ۹۸ بازی کند، به عنوان سرمربی تیم ملی ۹۸، باعث شد تا نام او از فهرست روحانی خط بخورد. روحانی در سفری که به سنندج داشت و اتفاقا سالار مرادی در آن سفر حضور داشت و به گفته این نماینده روحانی قول داده بود که حتما در وزرای کابینه یک وزیر اهل سنت باشد و روحانی قبول کرده بود و حتی اعلام کرده که تیم لیگ برتری به استان کردستان می‌دهد. در هر حال نمایندگان کردنشین و اهل سنت تلاش بسیاری کردند تا سلطانی‌فر وزیر ورزش نشود و موفق نشدند. علاوه بر اینها فراکسیون روحانیون مجلس هم اعلام کرده بودند که به وزیر ورزش حسن روحانی رای نخواهند داد.
حرف‌های تاثیرگذار مرادی
سالار مرادی نماینده شهرهای سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس که مخالف سلطانی‌فر بود در سخنانش در صحن علنی مجلس گفت: «رای وکلای ملت به وزرای پیشنهادی باید بر اساس منافع ملی نه براساس جریان‌های سیاسی و فرهنگی باشد. اینجانب از جمله نمایندگانی بودم که در موضوع تحقق حماسه سیاسی، ضمن احترام برای همه کاندیداهای ریاست‌جمهوری با افتخار به صورت رسمی و در منطقه کردستان از برنامه‌ها و افکار و شخصیت آقای روحانی حمایت کرده و خواهم کرد قطعا حمایت من و رای ۷۲ درصدی مردم کردستان به آقای روحانی، حمایت از برنامه‌های وی بوده است. امید ما در این دولت توجه به حقوق افرادی است که تاکنون یا کمتر مورد توجه قرار گرفتند یا باید به صورت جدی مدنظر قرار گیرند.» اینجاست که مرادی به صورت غیرمستقیم به ماجرای ذوالفقارنسب اشاره می‌کند: «‌آقای روحانی! قرار ما این بود که از ظرفیت نیروهای کرد و اهل سنت در کابینه استفاده شود، امیدواریم در سایر سطوح و بدنه دولت از ظرفیت نیروهای اهل سنت و کرد کشور نیز استفاده شود. آقای سلطانی‌فر! مروری بر سوابق سیاسی شما جدا از سال ۵۸ تا ۶۰ نشان می‌دهد که جنابعالی از سال ۶۱ تا ۸۸ در بحث‌های مختلف وزارت کشور بوده‌اید، بر این اساس حضور شما در وزارت ورزش سایه سنگینی بر این وزارتخانه می‌گستراند و این سوال مطرح می‌شود که آیا شما همچون روال مردم از ورزش به عنوان پلکانی که برای دست یافتن به مناصب مختلف استفاده می‌شد، استفاده می‌کنید و این روال را ادامه می‌دهید؟ در بسیاری از استان‌ها هیات‌های ورزشی را کسانی مدیریت می‌کنند که نه سابقه ورزشی دارند و نه ورزشکار بوده‌اند بلکه افرادی با سوابق سیاسی هستند؛ جنابعالی برای توسعه ورزش معلولان جسمی و حرکتی چه برنامه‌ای دارید؟ آیا برای بیمه و اشتغال ورزشکاران برنامه‌ای را در نظر گرفته‌اید؟ برنامه شما (سلطانی‌فر) برای ورزش بانوان چیست؟ سهم جوانان در دستگاه شما آیا همان یک معاونت که در حد خیلی کمرنگ دیده شده خواهد بود یا اینکه با توجه به موضوع مهم تربیت جوانان، تدابیر دیگری در این زمینه اندیشیده‌اید؟ باید از جوانان در حوزه اشتغال حمایت جدی شود. باید نمایندگان مجلس بدانند رایی که امروز می‌خواهند بدهند براساس منافع ملی نه بر اساس جریان‌های سیاسی یا فرهنگی باشد. آیا دغدغه ورزش دو باشگاه استقلال و پرسپولیس است؟ دوپینگ و تجمع‌گرایی در ورزش زیاد شده است. آیا سلطانی‌فر برنامه‌ای در این خصوص دارد؟
پای فردوسی‌پور هم وسط آمد!
قادر مرزی از دیگر نماینده‌های مخالف بود که به سابقه محدود ورزشی سلطانی‌فر اشاره کرد و گفت: سلطانی‌فر ۳۴ سال خدمت کرده است اما وی فارغ‌التحصیل سیاسی بوده بنابراین آیا ورزش با شایسته‌سالاری هماهنگی دارد؟ حضور سلطانی‌فر در ورزش درست نیست. در ادامه قاسم احمدی به عنوان نماینده موافق به این موضوع اشاره کرد که سلطانی‌فر مظلوم واقع شده است. وی استقلال کامل فدراسیون‌ها را در نظر دارد و برنامه ویژه‌ای نیز برای پیشکسوتان در نظر گرفته شده است حتی اطلاعات سلطانی‌فر از عادل فردوسی‌پور کمتر نیست. نماینده نوشهر و چالوس در مجلس نام فردوسی‌پور را به درستی نمی‌دانست و اول گفت آقای فردوس! بعد گفت پورفردوس! بعد گفت فردوسی پور! اما محمدرضا کاتب نماینده گرمسار در مجلس به عنوان نماینده موافق سلطانی‌فر وزیر پیشنهادی ورزش هم از سلطانی‌فر دفاع کرد و گفت: «یکی از بزرگ‌ترین ویژگی کابینه آقای روحانی این است که تصمیم‌گیری برای نمایندگان بسیار سهل و آسان است. امام حسن مجتبی (ع) فرمودند که اگر آینده افراد را می‌خواهید به‌خوبی تشخیص دهید، راهش این است که گذشته آنها را مرور و ارزیابی کنید. یکی از عرصه‌هایی که می‌تواند رشد و بالندگی و افتخارات بین‌المللی برای نظام جمهوری اسلامی ایران کسب کند حضور در عرصه‌‌های بین‌المللی ورزش است که نشان از توانمندی جوانان ایران اسلامی است. یکی از مخالفان گفت آقای سلطانی‌فر کار سیاسی کرده، باید بگویم کسی که ۲۰ سال افتخار دارد در نظام جمهوری اسلامی ایران در سطح استانداری و معاونت استانداری کار مدیریت کلان کند و امروز دانش‌‌آموخته دکترای مدیریت برنامه‌ریزی و توسعه است، آیا فقط کار سیاسی بلد است؟ کسی که توانسته است ۲۰ سال افتخار مدیریت کلان سیاسی کشور را داشته باشد، نمی‌تواند امروز اشرافیت در مسایل جوانان و ورزش داشته باشد؛ کسی که ۲۰ سال رییس کمیسیون اجتماعی استانداری‌های سراسر کشور بوده و مسایل جوانان را به خوبی رقم می‌زده آیا نمی‌تواند این مسوولیت را برعهده داشته باشد. در خصوص اشرافیت و اطلاعاتی که آقای سلطانی‌فر با خود دارد بهترین جمله آن بود که آقای روحانی گفت که وی کامپیوتر سیار ورزشی است. اگر یک مسوول ورزشی را بعد از ۳۴ سال پیدا کردید قبل از انتصابش در مسوولیت ورزشی سابقه ورزشی داشت و دو سال سابقه قائم‌مقامی سازمان تربیت‌بدنی امروز به آقای سلطانی‌فر ایراد بگیرید.» احمدی نماینده، مردم مهاباد که او هم کرد بود سعی کرد با پنبه سر ببرد: « قصد خاصی از مخالفت با وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان نداشته و ندارم، شاید به دلیل فشارهایی که منطقه کردنشین و بعضا اهل سنت تحمل می‌کنند در اینجا سخن می‌گویم زیرا معتقدم که چرا باید با رای پنج – شش میلیونی مردم کرد و اهل سنت که به دکتر روحانی دادند توجه آنچنانی به نخبگان این مناطق نشده است.
سلطانی‌فر می‌خواست مبارزه کند
مسعود سلطانی‌فر، وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان در حالی که فکرش را نمی‌کرد رای نیاورد، قبل از رای‌گیری، در صحن علنی مجلس گفت: در روزهای قبل از انتخابات، مسوولیت امور ورزش و جوانان استان‌های مختلف را در کمیته‌های هماهنگی، نظارتی و برنامه‌ریزی داخل استان‌ها را برعهده داشتم؛ اولین مسوول ورزش کشور هستم که بعد از پیروزی انقلاب در صورت کسب رای اعتماد به هنگام تصدی مسوولیت ورزش کشور و وزارت ورزش و جوانان دارای دو سال سابقه مدیریت در این بخش بودم. ‌نزدیک به ۲۰ سال است که ارتباطم به دلایل شخصی، علاقه‌ام به محافل ورزشی، قهرمانان، فدراسیون‌ها و موضوعات ورزشی مرتبط بوده و همواره در این سال‌ها ارتباط بسیار نزدیکی با ورزش، ورزشکاران و تحولات ورزشی داشته‌ام. شاید ادعای بی‌موردی نباشد که بگویم در بین مسوولان سیاسی و اجرایی کشور ورزش را به خوبی می‌شناسم و با مسایل جوانان تا حد امکان آشنایی دارم و در خصوص روند ورزش کشور در قبل و بعد از پیروزی انقلاب دارای تحلیل مشخص، آسیب‌شناسی جدی و نسخه درمانی برای حل مشکلات هستم. اگرچه مشکلات فراوانی در این عرصه چه در عرصه ورزش و چه در عرصه جوانان وجود دارد و به مشکلات، تنگناها و معضلات پیش‌رو واقف هستم اما آمده‌ام تا با همت بلند ملت و بازوان پولادین ورزشکاران و تجربه گران‌سنگ پیشکسوتان و دانش و اندیشه دانشگاهیان و متخصصان امر ورزش از همه ظرفیت‌های ملی و بین‌المللی برای ارتقای ورزش، بهره‌وری هوشمندانه کنم و صدای ورش پهلوانی و اخلاق‌مدار ایران اسلامی را به گوش جهان برسانم. با نگاه توسعه‌ای به امر ورزش همگانی، پرورشی و قهرمانی و با گام‌های بلند و موثر می‌توان وضعیت موجود را با همفکری با اصحاب اندیشه و رسانه و نمایندگان ملت و مرکز پژوهش‌های مجلس به وضعیتی مطلوب تبدیل کرد و ساختار محکمی برای ورزش رقم زد. نمایندگان محترم که بارها در جلسات مختلف از بی‌عدالتی در توزیع امکانات ورزشی، منابع و دیگر امکانات انتقاد کردید، ان‌شاءالله در توزیع عادلانه امکانات ورزشی در استان‌ها، شهرستان‌ها و مناطق محروم و روستاهای دوردست اقدام جدی کنید. بسیار خوشحالم در جلساتی که طی ۱۰ روز گذشته در کمیسیون‌ها و فراکسیون‌های مختلف داشتم نمایندگان مجلس را بسیار واقف و مسلط و دلسوز در امر ورزش دیدم و این پشتوانه بسیار خوبی است برای هر کسی که در این وزارتخانه مسوولیت یابد. گفته می‌شود سرانه ورزش در کشور ما ۷۰ سانتیمتر مربع است اما پس از بررسی‌های دقیق دریافتیم که این رقم حدود ۵۵ سانتیمتر است. در حالی که میانگین دنیا دو متر است و برای رسیدن به آن میانگین باید تلاش بسیار جدی انجام دهیم. سلطانی‌فر با تاکید بر عدم رفع مشکلات جوانان در سال‌های گذشته گفت: فرآیند اداره و برنامه‌ریزی در مورد جوانان از ۲۰ سال گذشته تا اکنون به گونه‌ای بوده که در مدل‌های مختلف هنوز نتوانستیم مشکلات جوانان را حل کنیم. حل مشکلات فکری، معنوی و مادی آنان باید در دستور کار قرار گیرد و می‌توان از تحصیل، اشتغال، ازدواج و اوقات فراغت به عنوان اصلی‌ترین مشکلات جوانان نام برد که برای حل این مشکلات نیازمند همکاری همه وزارتخانه‌ها هستیم. وی در پایان با اشاره به اظهارات مطرح شده مبنی بر داشتن گرین‌کارت و تحصیل در انگلیس گفت: من هرگز به انگلیس سفر نکرده‌ و به دنبال گرین‌کارت هم نبوده‌ام، ‌اگر کسی مدرک و سندی دارد ارایه دهد. به هر جهت من برای مبارزه با دلالی و فساد و ناکارآمدی در ورزش آمده‌م!» حرف‌هایی که روی نمایندگان تاثیر نگذاشت و سلطانی‌فر کمترین رای را بین وزرا آورد. از ۲۸۳ رای اخذ شده، سلطانی‌فر ۱۱۷ رای موافق و ۱۴۸ رای مخالف داشته و ۱۸ رای ممتنع کسب کرد و حتی اگر ممتنع‌ها هم به او رای می‌دادند او وزیر نمی‌شد.
دفاع بی‌فایده روحانی از سلطانی‌فر
رییس‌جمهور همچنان اعتقاد دارد وزارت ورزش و جوانان از نظر غرور ملی و دیپلماسی وزارتخانه‌ای مهم است. حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران در دفاع از مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان گفت: وی سابقه مدیریت طولانی در مسوولیت‌های مختلف دارد، در استانداری‌های مختلف مسوولیت داشته و به عنوان رییس شورای ورزشی فعال بوده است. سلطانی‌فر کسی است که مدتی به عنوان جانشین مسوول ورزش فعالیت کرده و امروز هم به شایستگی است که این مسوولیت را برعهده بگیرد. این وزارتخانه از نظر غرور ملی، دیپلماسی و ورزش همگانی برایمان مهم است. سلطانی‌فر کسی است که در بخش ساختاری وزارتخانه و سیاست‌گذاری آشناست. با چند جمله‌ای که درباره ورزش صحبت کردم دیدم به زوایا مسلط است و به خوبی می‌تواند مسوولیت این وزارتخانه را برعهده بگیرد.» دفاع بی‌فایده از سلطانی‌فر، منجر به این شد که وزارت ورزش و جوانان بی‌وزیر بماند. باید دید روحانی چه کسی را به عنوان سرپرست وزارتخانه معرفی می‌کند! سلطانی‌فر که پر شد، باید دید کدام وزیر می‌تواند بال‌هایش را در ساختمان خیابان سئول ببندد و در لانه‌اش بنشیند.

 


دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما

گوگل یاهو!