آنالیز تصویری- تحلیلی «استقلال – گسترش فولاد تبریز»

اختصاصی آبیته- مهیار اسعد- پنجشنبه شب نخستین هفته لیگ برتر با دیدار گسترش فولاد تبریز و استقلال به پایان رسید که در ادامه به بررسی روند این بازی خواهیم پرداخت.

با توجه به اینکه این دیدار، نخستین بازی دو تیم در لیگ سیزدهم بود، عمکلرد تاکتیکی آنچنانی ای مشاهده نکردیم که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اعم از عدمِ شناخت دو تیم از هم، عدمِ شناخت کاملِ تیمِ خودی و فصل بدنسازی که به تازگی تمام شده. نکته ی دیگری که باید یادآورد شد این است که در این آنالیز و بررسی، تنها دقایق و صحنه هایی مورد مطالعه قرار گرفته که به روی آنتن صدا و سیما رفته است.

با توجه به این نکات متنِ زیر را تهیه کرده ایم.
__________________________________________________ _

در ابتدا به ارنج تیم استقلال و شیوه ی چینش بازیکنان این تیم در زمین می پردازیم که به شکل زیر بود:

• نیمه اول:

نیمه اول بازی را به سه زمانِ ۱۵ دقیقه ای تقسیم کردیم.
۱۵ دقیقه ی نخست: در این زمان بین بازیکنان استقلال ۸۰ پاس رد و بدل شد که از این میان، ۴۷ مرتبه پاس در زمین خودی، ۱۸ مرتبه در نیمه حریف (مبدأ و مقصد پاس نیمه ی زمین حریف بوده است)، ۱ مورد پاس سازنده و ۱۴ مورد پاس اشتباه بوده است.
۱۵ دقیقه ی دوم: در این تایم ۶۹ پاس داده شد که ۲۶ پاس در زمین خودی، ۲۶ پاس در زمین حریف و ۱۷ پاس اشتباه فرستاده شد.
۱۵ دقیقه ی سوم: و در این زمان ۱۵ دقیقه ای نیز ۵۹ گردش توپ بصورت پاس داشتیم که از این میان ۳۰ پاس در زمین خودی، ۱۹ پاس در زمین حریف، ۹ پاس اشتباه و ۱ پاس سازنده (خلاقانه) بود.

اکثر پاس های استقلال در این نیمه از بازی در زمین خودی انجام می گرفت و این گونه پاس ها تأثیر بسیار کمی در روند بازی داشت. بعد از دریافت گل، تعداد پاس های درون نیمه حریف افزایش یافت و این افزایش موجب به وجود آمدن موقعیت های گل شد که در یکی از آنها استقلال به گل رسید.

دلیل اینکه اکثر این پاسکاری ها در نیمه ی زمین خودی انجام می شد چه بوده است؟ این امر می تواند دلایل متعددی داشته باشد ولی در این بازی می توان به نبود رابط مطمئن و قهار میان خط دفاع و هافبک اشاره کرد. یعنی نبود هافبک دفاعی ای که توانایی انتقال را داشته باشد.

__________________________________________________ _

شماتیک ارسالهای استقلال در نیمه اول:

اگر به شماتیک بالا دقت کنید مشاهده می شود که هدف اکثر ارسالهای استقلال به پشت منطقه ۶ قدم بوده است و این یعنی درصدد استفاده از توپ های دوم و سوم و به اصطلاح فوتبالی ها سابیدن. استقلال با استفاده از اهرم قاضی سعی در سابیدن توپ و استفاده از توپ های مرده برای سایرین بود و همانطور که می دانید استقلال در نیمه دوم با استفاده از همین روش توسط فرهاد مجیدی به گل رسید.

__________________________________________________ _

بررسی روند گلِ اول استقلال:

استقلال در این گل از هر دو جناح خودش استفاده ی موثر کرد. استفاده ی بیش از حد از یک جناح باعث ایجادِ هم تمرکز روانی و هم تمرکز فیزیکی تیم حریف می شود و مهار را برای آنان آسان می کند.

ولی این کار ابتدا باعث شیفت شدن مدافعان گسترش به سمتِ راست شد و سپس باعث سردرگمی شد و تمرکز را از مدافعان گسترش گرفت و همچنین باعث ایجاد توازن تیمی استقلال شد.

پس استفاده ی موثر از هر دو جناح نه تنها باعث ایجاد بالانس تیمی می شود بلکه می تواند با استفاده از سردرگمی مدافعان حریف نتیجه ی خوبی هم بدهد.

__________________________________________________ _

عدمِ آفساید گیری و پوشش مناسب در نیمه اول:

جا ماندن مدافعان استقلال و استفاده ی گسترش فولاد از فضای به وجود آمده از پشت سر مدافعان استقلال.
دلیل این امر :۱- از لحاظ بدنی در شرایط آرمانی نبودن بازیکنان استقلال. ۲- نا هماهنگی با خط هافبک جدید الشکل.

__________________________________________________ _

جمشیدیان، بازی ساز یا ریتم دهنده؟

در شماتیک مشاهده می شود که این بازیکن به نسبت، آمار پاس خوبی داشته و تنها سه مورد پاس اشتباه داشته است.

در دقیقه ۶۹ در صحنه ای جمشیدیان دو انتخاب برای پاس دادن داشت، یا به فرهاد مجیدی باید پاس می داد که نیازمند تبحر خاصی است یا با یک پاس ساده قاضی را صاحب توپ کند که در این صحنه قاضی را صاحب توپ کرد.

در یک جمله: جمشیدیان نظم دهنده و ریتم دهنده به بازی است و یک بازی ساز قهار نیست. با آمدن جمشیدیان به زمین او به بازی ریتم و نبض داد و همچنین در زمینه حمل توپ هم خوب عمل کرد.

__________________________________________________ _

نکات:

– مهاجمان استقلال در این بازی (بیشتر در نیمه دوم) در زمینه ستون کردن بدن خود و استفاده ی دیگر مهاجمان از این عمل، ضعیف بودند. شاید گفته شود که این نوع بازی در سیستم تک مهاجم به کار می آید ولی در جواب باید گفت مسلما در آن سیستم ها ضرورت است ولی در سیستم های دیگر هم باید از حداقلی این کار بهره برد. با وجود قاضی، انتظار بیشتری در مفید بودنِ او در این مواقع می رفت که شاید با گذشت زمان حل شود.

– در چندین صحنه مشاهده شد که گپِ بزرگی در جلوی ۱۸ قدم استقلال ایجاد شده بود که به دلیل نداشتن هافبک دفاعی شش دانگ در این بازی بود.

– هافبک دفاعی علاوه بر وظایف تدافعی و تخریبی ای که دارد باید وظیفه ی اتصال خط دفاع به هافبک و نهایتا حمله را نیز انجام دهد و خطوط را مانند حلقه های زنجیری به هم متصل کند. ولی در مواردی مشاهده شد که ساموئل نتوانست به خوبی خود را در مکان های لازم قرار دهد و نتیجه ی آن رو آوردن مدافعان به بازی مستقیم بود که باعث می شد هم مدافعان نتوانند در امر بازی سازی مشارکت داشته باشند و هم پل ارتباطی مناسبی بین خط دفاع و هافبک وجود نداشته باشد.

– ساموئل در این بازی تعداد توپ های از دست داده به نسبت زیادی داشت و این نشان دهنده این است که ساموئل یک مکمل خوب برای پستِ خود است و نیاز به یک زوج دارد.

– سیستم اتخاذ شده از سوی کادرفنی استقلال بهترین سیستم برای ایجاد پرس تیمی است و یکی از لازمه های به خوبی اجرا شدن این سیستم، ایجاد فشار است که از سوی تیمِ استقلال در این بازی آن شکل که باید و شاید انجام نگرفت.

– بعد از گلِ تیمِ گسترش فولاد استقلال تا دقایقی تنها از سمتِ راست یعنی جایی که خسرو حیدری حضور داشت اقدام می کرد و پس از اینکه بالانس چپ و راست رعایت شد استقلال به گل مساوی رسید.

– بر خلاف بازی های فصل گذشته ی استقلال در این بازی قطع توپ های استقلال به شدت کاهش یافته بود که می تواند دو دلیل عمده داشته باشد :۱-توانِ بدنی، ۲-نبود هافبک دفاعیِ شش دانگ.

– نکته ی امیدوار کننده ای که از سوی کادرفنی در این بازی مشاهده شد بازی خوانی خوب بود. برای نمونه در همین مثالِ قبل (کم بودن قطع توپ) از دقیقه ۳۰ به بعدِ بازی تا حدودی بهتر شد.

– با آمدن فرهاد مجیدی تا حدودی استقلال در پرس از یک سوم دفاعی بهتر عمل کرد ولی باز هم آن طور که باید انجام نمیگرفت.

– نکته ی مثبتِ نیمکت گسترش فولاد در این بازی، برنامه ی آنها در نیمه ی دوم برای جذب خسرو حیدری بود که تا حدودِ زیادی هم موفق بودند.

– در نیمه دوم آزادی عمل پژمان نوری افزایش یافت و به نوعی ترکیب خط میانی استقلال لوزیِ کامل شد.

– همانطور که در تصاویر توضیح داده شد در نیمه اول مدافعان استقلال در آفساید گیری موفق نبودند و این باعث می شد که به مهاجمان گسترش فولاد فضا بدهند (عکسهای مربوط به امیرحسین صادقی) اما در نیمه دوم تا حدود زیادی استقلال این نقیصه را برطرف کرد.

– نمی توان از نقش موثرِ میثم نقی زاده در بستن کانال مرکزی و شکاف موجود در میانه ی خط دفاعی گسترش فولاد چشم پوشی کرد. نقی زاده با حضورِ موثر در جلو و گاها بین مدافعان تأثیر به سزایی در بستن عمقِ دفاعِ گسترش فولاد داشت.

– نکته ی مهم بازی: فاصله ی بین خطوط بیش از اندازه ی دوتیم؛ دو تیم با فاصله ی بین خطوط بیش از اندازه ای که داشتند باعث: ۱- افزایش اشتباه، ۲-افزایش فضا، ۳- عدم انتقال، ۴- از بین رفتن همبستگی خطوط سه گانه و… شده بود که این امر بزرگ ترین مشکل بازی بود و به خودیِ خود باعث به وجود آمدن مشکلات تاکتیکی دیگر می شد.


دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما

گوگل یاهو!